Ylitornio

Lapin maakunta
Löydä Ylitornion parhaat palvelut ja kaupat tämän sivun kautta. Selaa yrityksiä, tarkista ajantasaiset yhteystiedot ja aukioloajat ja ota yhteyttä!

Tekemistä Ylitorniolla

Ylitornio sijaitsee Lapin maakunnassa, Tornionjoen varrella keskellä kauneinta Tornionjokilaaksoa. Sen naapurikuntia ovat Suomen puolella Pello, Rovaniemi, Tervola, Tornio ja Ruotsin puolella Övertorneå. Tule autolla tai junalla - Ylitorniolle on hyvät tie- ja rautatieyhteydet.

Tornionjokilaakso on perinteistä viljelysmaata, ja maisemaa hallitsevat jylhät vaaramaisemat sekä hyvänä lohijokena tunnettu Tornionjoki. Laaksossa luonto on rehevää ja vaarojen huipulla tunturimaisen karua. Lähistöllä sijaitsee Aavasaksa, joka on yksi Suomen 27 virallisesta kansallismaisemasta. Se on tunnettu maisemanähtävyys, luontopolku ja näköalapaikka: vaaran päältä avautuvat upeat maisemat. Ruotsin rajanylityspaikka sijaitsee myös Aavasaksan kylässä.

Ylitornion ja Övertorneån kunnat muodostavat yhdessä historiallisesti, kielellisesti ja kulttuurillisesti ainutlaatuisen alueen, jossa puhutaan kolmea kieltä: suomea, ruotsia ja meänkieltä. Alueen ruokakulttuuriin kuuluvat esimerkiksi leipäjuusto, kuivaliha, poro- ja hirviruuat, lohi sekä siika. Napapiiri kulkee Ylitorniolla Meltsojärven kylän kohdalla, jonka pohjoispuolella aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle kaamosaikana.

Tervetuloa ainutlaatuiseen Ylitornioon!