Karunan museokirkko, Helsinki
Karunan museokirkko, Helsinki
Karunan museokirkko
Museovirasto
Y-tunnus:
0292559-2

Karunan museokirkko

Karunan kirkko on ulkomuseon vanhin rakennus. Se on rakennettu vuosina 1685-86 ja siirretty museoon 1912. Kirkon rakennutti Sauvossa sijaitsevan Karunan kartanon omistaja, vapaaherra Arvid Horn omaksi kappelikirkokseen, johon hänellä oli patronaattioikeus eli oikeus itse valita papit. Kirkko sai hänen toisen vaimonsa mukaan nimen Maria Elisabet.

Kirkko oli alkuaan aumakattoinen ja tasalaipioinen. Vuosina 1773-74 rakennusmesteri Anders Wahlbergin johdolla tehdyissä korjauksissa kirkko sai jyrkän paanuilla peitetyn harjakaton. Sisälaipioon tehtiin tynnyriholvi ja alunperin nelikulmaiset ikkunat suurennettiin kaari-ikkunoiksi. Tästä korjausvaiheesta on kirkon katolla muistona tuuliviiri, jossa on vuosiluku 1774. Tapuli on Anders Wahlbergin rakentama vuonna 1767. Liljendalin seurakunnan lahjoittama kirkonkello on valettu Tukholmassa 1754.

Kirkon sisäseinissä oli alkuaan maalauskoristeita: ikkunoita kehystivät kukkaköynnökset ja seinien alaosaan oli maalattu kangasverhoiltu. Myöhemmin maalaukset peitettiin kalkkivärillä.

Kirkon saarnatuoli on tyyliltään hollantilainen ja peräisin 1680-luvulta. Saarnatuolin katoksen koristeena on Arvid Hornin ja hänen vaimojensa Ingeborg Gyldenärin ja Maria Elisabet Kruse af Kajbalan vaakunat.

Kirkon etuosan ovilla varustetut penkit kuuluivat herrasväelle arvon mukaisessa järjestyksessä. Sen jälkeen istuivat talolliset ja sitten palvelusväki. Kirkon istumajärjestyksestä syntyi joskus ankariakin kiistoja.

Seurasaaressa Karunan kirkossa pidetään kesäisin suomenkielisiä jumalanpalveluksia ja musiikki-iltoja.

Vihkitilaisuudet

Kirkon varausmaksu 275 €

Varaukset 7.1.2016 klo 9 alkaen puh. 0295 33 6358

Karunan museokirkko, Helsinki