Kotisivut (RCMS)

Kotisivut (RCMS)

Sopimuskausi

Sopimus on voimassa tilauspäivästä 12 kuukautta kerrallaan, kunnes se irtisanotaan. Sopimuksen voi irtisanoa viimeistään kuukautta ennen uuden kauden alkua.

Laskutus

Kotisivujen hinta muodostuu kertaluonteisesta projektikustannuksesta ja vuosittaisesta teknisestä ylläpidosta. Palvelu laskutetaan sivustoprojektin osalta viiden päivän kuluttua tilauksesta. Teknisen ylläpidon laskutus käynnistyy, kun kotisivut ovat valmiina esikatseltavaksi ja tästä on tiedotettu sähköpostilla. Teknisen ylläpidon laskutuksen käynnistyminen ei edellytä, että olet hyväksynyt sivuston julkaisemisen.

Palvelun käyttöönotto ja hallinnointi

Palvelun käyttöönotto

Fonectan asiantuntijat pystyttävät kotisivut puolestasi. Sinulle ilmoitetaan sähköpostitse, kun kotisivut ovat valmiina esikatseltavaksi. Tämän jälkeen kotisivuihin tehdään vielä muutokset toiveittesi mukaisesti.

Palvelun hallinnointi

Kotisivujen julkaisun jälkeen vastaat itse sivuston muutoksista, päivittämisestä ja seurannasta.

 • Kotisivujen yhteydenottolomake:
  Jos kotisivuillanne on yhteydenottolomake, testaa sen toimivuus lähettämällä viesti lomakkeen kautta. Jos lomakkeen lähettämä viesti ei tule sähköpostiisi, ilmoita siitä Fonectan asiakaspalveluun.
 • Huomaathan, että vastatessasi kotisivujen lomakkeen kautta tulleeseen viestiin, sinun tulee kopioida asiakkaasi sähköpostiosoite viestin vastaanottajaksi.
 • HUOM! Kotisivujen yhteydenottolomakkeeseen on tehty toimenpiteet roskapostien suodattamiseksi. Roskapostin suodatus ei kuitenkaan koskaan voi olla täysin aukoton, joten osa roskapostista saattaa edelleen läpäistä suodattimen, mutta myös osa oikeista postista voi joutua suodattimeen. Oikeiden postien suodattaminen roskapostiksi on kuitenkin erittäin pieni. Jotta todelliset oikeat lomakkeiden kautta lähetetyt postit eivät katoaisi, olemme toteuttaneet kotisivujen ylläpitoon vasempaan valikkoon kohdan “Sähköpostit”. Tämän valikon takana voit tarkistaa kaikkia lomakkeiden kautta lähetettyjä viestejä, mutta myös roskapostiksi suodatettuja viestejä. Valikko näyttää punaisen merkin, jos viestejä on suodatettu roskapostiksi viimeisen käynnin jälkeen tässä ylläpidon osiossa. Jos oikea posti on suodatettu roskapostiksi, voit merkitä postin “ei-roskapostiksi” klikkaamalla listan riviltä oikeasta reunasta linkkiä “Merkitse ei-roskapostiksi” -linkkiä, jolloin kyseinen viesti lähetetään uudelleen ja järjestelmä siirtää kyseisen postin sähköpostilistaan.Huomioithan, että tämä “Sähköpostit” – linkki tulee näkyviin kotisivujen päivitystyökaluun vasta siinä vaiheessa, kun kotisivujen lomakkeen kautta on lähetetty yksi tai useampi viesti. Jos lomakkeen kautta ei ole lähetetty yhtään viestiä, ei kyseistä linkkiä näy. Kun sähköposti on lähetetty lomakkeen kautta, saattaa ”Sähköpostit” -linkin muodostumisessa, tai viestin saapumisessa olla noin 5 minuutin viive.
  • Muistathan siis käydä julkaisujärjestelmässä tarkistamassa osion ”Sähköpostit” säännöllisesti!

Voit myös ostaa eri suuruisia palvelupaketteja, jolloin Fonectan asiantuntijat tekevät toivomasi muutokset ja päivitykset sivustolle.

Raportointi

Voit seurata kotisivujen kävijämääriä ja muuta raportointidataa Oma Fonecta -palvelussa. Näet palvelussa mm. seuraavat tiedot:

 • kävijät
 • käynnit (uudet ja palaavat)
 • sivustolla vietetty aika
 • yhteydenotot
 • välitön poistumisprosentti
 • kävijöiden käyttämät päätelaitteet
 • top 10 sisältösivut ja hakusanat eli näet, millä sivuilla sivustollasi käydään ja mitä hakusanoja sivustosi hakutoiminnolla käytetään

Ohjeet

0. Julkaisujärjestelmään kirjautuminen

1. Kirjaudu kotisivujesi julkaisujärjestelmään osoitteessa www.yrityskotisivut.fi

2. Syötä kenttiin sivustosi julkaisuviestissä saamasi salasana ja käyttäjätunnus ja kirjaudu sisään. Näin pääset julkaisujärjestelmän aloitukseen.

Mikäli julkaisujärjestelmään kirjautuminen tuottaa ongelmia, voit aina pyytää meiltä apua.

1. Julkaisujärjestelmän Aloitus-näkymä

Julkaisujärjestelmän aloitusnäkymässä näet perustietoja sivustosta.


Huom! Mikäli yritykselläsi on aiemmin ollut Fonectalta kotisivut tai sinulla on useammat kotisivut samoilla tunnuksilla, saat esille aloitusnäkymän, jossa näkyy useita sivustoja. Klikkaa silloin vihreässä tilassa olevaa julkaistua sivuston nimeä, niin pääset yllä näkyvään aloitusnäkymään.

2. Sivujen päivitys

Sivuston päivitys -osiosta näet kaikki kotisivujesi yksittäiset sivut. Mahdolliset alasivut saat esille plusmerkistä ja kieliversiot oikeassa yläkulmassa olevan kielivalikon alta.

1. Valitse muokattava sivu napsauttamalla sen nimeä.

2. Voit muokata sivujen tekstiä julkaisujärjestelmän editorilla. Sivuilla oleva teksti on useimmiten joko Pääalueella tai Lisäalueella, ja sisällöt saat näkyviin painamalla alueen nimeä.

Tekstin lisääminen ja muokkaaminen

Voit kirjoittaa tekstiä suoraan tekstikenttään. Sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin itse lopputulos.

Kopioidun tekstin lisääminen

Jos tuot tekstiä suoraan esim. Word-tiedostosta, käytä aina tekstimuotoilut poistavaa Liitä teksti -painiketta. Näin lisäämäsi teksti näyttää sivustolle luodun ulkonäön mukaiselta.

Teksti ja otsikot

Muotoilu-kohdasta näet, onko valitsemasi tekstikohta Otsikko- vai Normaali teksti. Muotoilua voit vaihtaa maalaamalla hiirellä tekstialueen ja valitsemalla haluamasi muotoilun.

3.Muutosten jälkeen Tallenna vedos ja Esikatsele tekemiäsi muutoksia. Tässä vaiheessa voit vielä Kumota muutokset. Kun olet tyytyväinen muutoksiin Julkaise sivu ja Avaa julkaistu sivu.


HUOM! Sivun poistaminen on lopullista

Jos poistat jonkin kotisivujesi sivuista varmistuskysymyksen jälkeen, sivu poistuu kokonaan järjestelmästä eikä sitä pysty enää palauttamaan. Asetukset-välilehdeltä sivun näkyvyyden voi myös sulkea.

1.1 Uuden sivun lisääminen

Jos haluat lisätä uuden sivun kotisivuillesi, paina vasemmassa yläreunassa näkyvää Lisää uusi sivu -painiketta. Syötä avautuvaan ikkunaan sivun nimi ja anna sivulle järjestysnumero, joka määrittää sivun näkymisen navigaatiossa. Samalla järjestysnumerolla olevat sivut näkyvät navigaatiossa aakkosjärjestyksessä.

Valitse lopuksi tippuvalikosta haluamasi taso navigaatiossa. Päätaso on tarkoitettu pääosioille. Tarvittaessa voit valita haluamasi pääosion, jonka alle luomasi sivu tulee: esimerkiksi Palvelut -> Saunaremontit.

2.1 Kuvan lisääminen

1. Kun haluat lisätä sivulle kuvan, vie hiiren osoitin haluttuun sisältökentän kohtaan ja klikkaa hiiren vasenta painiketta (kursori alkaa vilkkua).

2. Paina tämän jälkeen sisältökentän yläreunassa näkyvää Kuva-painiketta:

3. Kuvan ominaisuudet -näkymän Selaa palvelinta-painikeella pystyt etsimään tiedostonhallinnassa olevia kuvia ja lisäämään niitä kotisivuillesi.

Jos haluamasi kuva ei näy aukeavassa tiedostonhallinnassa (esim. pictures- tai images-kansiossa), paina seuraavaksi Tuo tiedostoja-painiketta. Nyt voit etsiä kuvan tietokoneeltasi ja lisäämällä sen painamalla Open-painiketta. Lisätietoja Tiedostonhallinnan käyttämisestä voit lukea täältä.

4. Kun haluamasi kuva näkyy tiedostonhallinnassa, valitse kuva tuplaklikkaamalla sitä.
Osoite-kohdassa lukee nyt kuvan sijainti palvelimella ja kuva näkyy esikatseluikkunassa.

Voit tarvittaessa pienentää kuvan korkeutta ja leveyttä tai tehdä sen ympärille kehyksen. Voit myös kohdistaa kuvan sekä vasempaan että oikeaan reunaan tai keskelle sivua. Vaihtoehtoinen teksti -kohtaan kirjoitettavan tekstin avulla kuva löytyy myös hakukoneista.

5. Kun olet täyttänyt tarvittavat kentät, hyväksy painamalla OK-painiketta. Tämän jälkeen järjestelmä lisää kuvan alussa valittuun kohtaan. Muista tallentaa vedos ja esikatsella miltä kuva näyttää sivuilla ennen varsinaista julkaisua. Muistathan lopuksi myös julkaista sivun.

HUOM! Muistathan, että kun valitset kuvia kotisivuillesi, kiinnitä huomiota niiden laatuun ja kokoon. Kotisivuille sopiva kuva on mitoiltaan maksimissaan 800 px (pikseliä) leveä tai korkea ja kuvakooltaan muutaman megan (MB) luokkaa.

2.2 Linkin lisääminen

Kun haluat tehdä linkin toiselle sivulle, valitse teksti tai kuva, johon haluat lisätä linkin. Painamalla
Luo linkki/muokkaa linkkiä-painiketta aukeaa näkymä, josta voit valita seuraavaksi linkkityypin.

a) Sisäinen linkki lisää linkin oman sivustosi toiselle sivulle. Valitse avautuvasta valikosta haluamasi sivu ja paina OK, niin linkki on valmis.

b) Osoitelinkki luo linkin toiselle nettisivustolle. Kirjoita tai liitä haluamasi sivun www-osoite osoitekenttään ja paina OK. Kohde-välilehdeltä voit määrittää aukeaako linkki samassa selainikkunassa tai esim. uudessa ikkunassa.

c) Tiedostolinkillä voit tehdä linkkejä myös PDF- tai Word-tiedostoihin. Paina Selaa palvelinta-painiketta ja toimi kuten muutenkin tiedostojenhallintaa käytettäessä ja etsi oikea tiedosto. Saat valittua linkitettävän tiedoston kaksoisklikkaamalla sitä tiedostojenhallinnassa.

d) Sähköpostilinkin avulla asiakkaasi voi jättää helposti sähköpostiviestin. Aihetta tai viestin aloitusta ei ole pakko kirjoittaa, mutta sähköpostilinkissä on aina oltava vastaanottajana yrityksesi toimiva sähköpostiosoite. Muista aina tarkistaa linkin toiminta testaamalla.

e) Ankkurilinkkiä käytetään kun haluat siirtyä samalla, pitkällä sivulla ylös ja alas, esimerkiksi listauksesta väliotsikoihin. Ankkuri-toiminto laitetaan aina siihen kohtaan, johon haluat ankkurilinkin vievän. Ohjeen ankkurilinkin tekemiseen löydät työkalupainikkeista.


Poista linkki -painikkeella poistat sivuilla jo olevan linkin.

Jos haluat puhelinlinkin sivuillesi, ole yhteydessä suoraan Fonectan Palvelutuotantoon sähköpostitse palvelutuotanto@fonecta.com

2.3 Uutiset, blogi tai tiedote

Mikäli sivustolla on Uutiset-ominaisuus, löytyy Uutiset-painike valikosta vasemmalta. Saman toiminnon alta päivitetään myös blogia tai laajoja tiedote-/ajankohtaissivuja.

Uutisen voi lisätä, muokata tai poistaa. Näkyvyyden voi myös piilottaa tai ajoittaa tietylle ajalle.

Uusi uutinen, blogipäivitys tai tiedote

 1. Valitse Uusi uutinen.
 2. Täytä uutisen tiedot. Otsikko-kohta on uutisen nimi, ja siitä muodostuu automaattisesti myös uutisen Osoite. Kirjoita tai liitä teksti muotoilut poistavalla Liitä teksti -painikkeella.
 3. Lopuksi tallenna, esikatsele ja julkaise uutinen. Uutisen otsikko ja linkki uutiseen ilmestyy automaattisesti julkaisun jälkeen näkyviin niille sivuille, joille ne on laitettu listattavaksi.

Mikäli tarvitset Uutiset-ominaisuuden sivustoosi, ota yhteyttä Fonectan Palvelutuotantoon sähköpostitse palvelutuotanto@fonecta.com

3. Tiedostonhallinta

Tiedostojen ja kuvien tuominen

Kun haluat lisätä kuvia tai muita tiedostoja (esim. PDF, word) sivuillesi, täytyy tiedostot ensin tallentaa tiedostojenhallintaan. Paina joko vasemman valikon Tiedostonhallinta-painiketta tai kuvan tai linkkitiedoston lisäämisessä Selaa palvelinta -painiketta, jolloin aukeaa uuteen selainikkunaan tiedostonhallinnan näkymä:

Voit liikkua tiedostojenhallinnan ikkunassa helposti Files-valikon kautta. Valitse ensin haluamasi kansio tuplaklikkaamalla, jolloin valittu kansio erottuu muita tummempana ja se on lihavoitu. Tuo tiedostoja -toiminnon avulla tuot kuvia tai tiedostoja järjestelmään. Etsi aukeavasta pikkuikkunasta koneeltasi tarvittava tiedosto, paina Open/Avaa -painiketta ja tiedosto tallentuu palvelimelle ja on sivustollasi käytettävissä.

Kansioiden luominen ja poistaminen

Voit luoda uusia kansioita Luo kansio -painikkeen kautta. Syötä avautuvaan ikkunaan haluamasi kansion nimi, paina OK ja kansio on luotu. Muista valita ennen kansion luomista oikea pääkansio, johon haluat kansion luoda.

Voit myös poistaa kansiota tai yksittäisiä tiedostoja. Valitse haluamasi kohde nimen edessä olevasta valintaruudusta ja paina Poista valitut -painiketta. Järjestelmä pyytää vahvistamaan poiston, tämän jälkeen kansio tai tiedostot poistetaan kokonaan järjestelmästä. Jos poistat kansion, poistuvat myös siellä olevat aineistot (kuvat ja muut tiedostot) sivuiltasi.


HUOM! 
Varmista siis ennen kansion poistamista, ettei siellä ole sellaista sisältöä, joka näkyy sivuillasi! Olethan varovainen kansioiden käytössä, sillä ne saattavat sisältää tärkeitä kuvia sivustosi ulkonäköön.

4. Sivuston asetukset

Sivuston asetuksista pääset muuttamaan sivustolla näkyviä yhteystietoja sekä yrityksen aukioloaikoja.
Elleivät tiedot päivity, tiedot saattavat sijaita kyseisen sivun osissa.

Sivuston tiedot

Sivuston tiedot aukeavat näkyville heti. Päivitä muuttuneet yhteystiedot ja tallenna muutokset. Yleensä kotisivujen alapalkissa ja yhteystiedoissa näkyvät tiedot päivittyvät näistä asetuksista.

Aukioloajat

Mikäli sivustollasi on näkyvissä aukioloajat, ne päivittyvät todennäköisesti tätä kautta. Kirjoita tunnit ja minuutit lokeroihin. Voit valita aukioloajaksi myös 24h, Suljettu tai Sopimuksen mukaan. Lopuksi tallenna muutokset.

Mikäli aukioloajat eivät näy sivustolla, ota yhteyttä Fonectan Palvelutuotantoon sähköpostitse palvelutuotanto@fonecta.com sillä toiminto on todennäköisesti piilotettuna, tai tietyn sivun osassa.

5. Uutiset

Uutisissa voit hallinnoida kirjoittamiasi blogi- tai uutistekstejä sekä luoda uutta sisältöä uutisiin ja/tai blogiin. Mikäli haluat luoda uuden uutiskategorian, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Uutisen lisääminen

 1. Paina Uusi uutinen -nappia.
 2. Syötä haluamasi otsikko.
 3. Kun olet antanut otsikon, järjestelmä luo sivulle osoitteen. Jos otsikossa oli skandeja tai erikoismerkkejä, järjestelmä ilmoittaa, jos osoite ei saa sisältää erikoismerkkejä. Voit silti jatkaa päivittämistä, sillä järjestelmä luo otsikon pohjalta sopivan osoitteen ja muuntaa sen nettiselaimille sopivaan muotoon.
 4. Valitse tippuvalikosta haluamasi ryhmä.
 5. Valitse haluamasi julkaisuajankohta. Järjestelmä ehdottaa oletuksena nykyhetkeä, mutta voit syöttää uutisen etukäteen ja julkaisuajankohtaa muuttamalla ajastaa sen julkaistavaksi myöhemmin. Voit myös määrittää uutiselle päättymisajan, jolloin uutinen poistuu sivuilta. Tämä toiminto on käytännöllinen esimerkiksi rajoitettujen tarjousten kohdalla.
 6. Tarkista, että kohdassa Näkyvyys on tippuvalikosta valittuna tilaksi Näkyvissä.
 7. Voit määrittää kirjoittajan, mutta se ei ole pakollista. Kirjoittajan esittäminen on käytännöllistä esimerkiksi usean henkilön päivittäessä samaa blogia.
 8. Voit myös lisätä kuvan uutiselle. Kuva näkyy uutislistauksissa sivuillasi sekä varsinaisessa uutisessa artikkelikuvana.
 9. Ohjeet tekstin muotoiluun sekä tekstieditorin käyttöön löydät täältä.
 10. Tallenna uutinen vedoksena painamalla Tallenna-nappia, jos haluat esikatsella sen ennen julkaisua tai jatkaa kirjoitusta ennen julkaisua.
 11. Julkaise uutinen painamalla Julkaise-nappia. Kirjoittamasi uutinen tulee näkyviin vasta julkaisun jälkeen.

6. Tuoteluettelo

Tuotteet-toiminnolla voit hallinnoida tuoteryhmiä sekä sivuillasi näkyviä tuotteita.

Uuden tuotekategorian lisääminen

 1. Aloita uuden tuoteryhmän lisääminen painamalla Lisää tuoteryhmä -nappia.
 2. Anna tuoteryhmälle haluamasi nimi ja järjestysnumero. Tuoteryhmät näkyvät navigaatiossa numerojärjestyksessä. Saman numeroiset tuoteryhmät järjestetään aakkosellisesti.
 3. Kun olet antanut otsikon, järjestelmä luo sivulle osoitteen. Jos otsikossa oli skandeja tai erikoismerkkejä, järjestelmä ilmoittaa, jos osoite ei saa sisältää erikoismerkkejä. Voit silti jatkaa päivittämistä, sillä järjestelmä luo otsikon pohjalta sopivan osoitteen ja muuntaa sen nettiselaimille sopivaan muotoon.
 4. Valitse haluamasi taso tuoteryhmälle Valitse sijainti -tippuvalikosta. Päätuoteryhmät laitetaan Päätasolle, alaryhmät taas sopivan päätuoteryhmän alle. Luo ensin päätuoteryhmät, sitten alatuoteryhmät.
 5. Voit halutessasi syöttää tuoteryhmälle koodin, mutta se ei ole pakollista.
 6. Muista tarkistaa että Näkyvyys-tippuvalikossa on valittu Normaali. Muutoin tuoteryhmä ei tule sivuille näkyviin.
 7. Voit tarvittaessa valita yhteensopivia tuoteryhmiä, jolloin järjestelmä osaa suositella tuotteita sivuillasi.
 8. Paina lopuksi oikeassa ylänurkassa olevaa Tallenna ja julkaise -nappia, jotta tuoteryhmä tulee näkyviin sivuillasi.

Uuden tuotteen lisääminen

 1. Aloita tuoteen lisääminen painamalla Uusi tuote -nappia.
 2. Syötä tuotenimi.
 3. Kun olet antanut otsikon, järjestelmä luo sivulle osoitteen. Jos otsikossa oli skandeja tai erikoismerkkejä, järjestelmä ilmoittaa, jos osoite ei saa sisältää erikoismerkkejä. Voit silti jatkaa päivittämistä, sillä järjestelmä luo otsikon pohjalta sopivan osoitteen ja muuntaa sen nettiselaimille sopivaan muotoon.
 4. Syötä tuotteelle hinta tarvittaviin kenttiin (yleensä veroton sekä verollinen hinta) ja määritä tuotteelle saatavuus tippuvalikosta.
 5. Valitse ALV sekä mittayksikkö niille varatuista tippuvalikoista.
 6. Määritä tuotteen tuoteryhmä tippuvalikosta.
 7. Voit myös määrittää tässä kohdin tuotekuvaukset.
 8. Paina lopuksi Tallenna ja julkaise -nappia, jotta tuote tulee esille kotisivuillasi.

Tuotekuvaukset

 1. Kun olet luonut tuotteen, voit syöttää tarvittavat kuvaustekstit Tuotekuvaukset-välilehdellä.
 2. Lyhyt kuvaus -kenttään olisi hyvä kirjoittaa muutamalla lauseella lyhyt kuvaus tuotteesta.
 3. Pitkä kuvaus -kenttään voit syöttää kaikki tarvittavat tuotetiedot.
 4. Paina lopuksi Tallenna ja julkaise -nappia, jotta tuote tulee esille kotisivuillasi.

Tuotekuvat

 1. Voit liittää tuotekuvat samannimisellä välilehdellä tuotteen lisäyksen sekä muokkauksen yhteydessä.
 2. Paina välilehdellä Lisää uusi kuva -nappia ja valitse haluamasi tuotekuva. Ohjeita tiedostonhallinnan käyttöön löydät täältä.

Liitetiedostot

Tällä välilehdellä voit tuoda tarvittavat tiedostot tuotteen yhteyteen. Erilaiset tekniset tiedot sekä esitteet on helppo liittää tuotteeseen tätä kautta.

 1. Paina Lisää tiedosto -nappia ja selaa haluamasi tiedosto tiedostonhallinnasta. Ohjeita tiedostonhallinnan käyttöön löydät täältä.

Metatiedot

Metatiedot ovat varsinaisella tuotesivullasi näkymättömiä tietoja, joiden tarkoitus on kertoa hakukoneille sivusi sisällöstä. Alla muutama ohjenuora, jotta tuotteet näkyisivät Googlessakin mahdollisimman hyvin.

 • Otsikko kannattaa pitää alle 70 merkkiä pitkänä. Kerro siinä vain oleelliset asiat. Jos sivu käsittelee esimerkiksi raakalautaa ja toimit Kuopiossa, sopiva otsikko voisi olla ”Raakalaudat Kuopiossa”.
 • Kuvaukseen kannattaa kirjoittaa tekstiä, joka kannustaa hakukoneen käyttäjää tulemaan sivullesi. Ole siis myyvä, mutta pidä teksti alle 156 merkkiä pitkänä. Kuvauksessa kannattaa käyttää sanoja, jotka voisivat sisältyä asiakkaasi hakuun.
 • Jätä avainsanat täyttämättä. Huonoista ja liiallisista avainsanoista on enemmän haittaa kuin hyötyä

Metatiedot eivät suoraan tuo kävijöitä sivuillesi. Sen sijaan ne mahdollistavat sen, että kotisivuillesi sekä tuotteisiisi kohdistuu mahdollisimman paljon hyviä hakuja. Sivujesi näkyminen hakutuloksissa taas johtaa lisääntyneeseen kävijämäärään sivullasi.

Kuvagalleria

Kuvagalleriassa voit esitellä paljon kuvia erillisessä galleriatoiminnossa.
Jos sivuillasi ei ole kuvagalleriaa, ota yhteyttä Fonectan Palvelutuotantoon, niin me lisäämme sen kotisivuillesi.
Käytössämme on kaksi kuvagalleriaa ja gallerian mallin voi tarkistaa julkaisujärjestelmästä kuvagalleria-alueen nimestä (IO tai 0.9).

Uudempi kuvagalleria (GalleriaIO)

Uudemmassa kuvagalleriassa kuva sijaitsee yleensä mustan laatikon sisällä tai yksittäisinä kuvina, ja siihen kuuluu diaesitys ja kuvien selaamismahdollisuus.

Kun haluat lisätä kuvagalleriaan kuvia, mene kuvagallerian sivulle ja valitse Kuvagalleria (GalleriaIO) -painike. Painikkeesta avautuu Asetukset-näkymä, muttä älä tee muutoksia asetuksiin.

Asetusten alapuolella näet Galleriakohteet eli kuvagalleriassa jo olevat kuvat. Kuvagalleriassa voit
vaihtaa kuvien järjestystä oikean yläreunan nuolisymbolilla raahaamalla kuvaa haluaamaasi kohtaan.

Kuvan voi poistaa galleriasta painamalla alareunan Poista kohde -tekstiä.

Yhden kuvan lisääminen kuvagalleriaan
 1. Valitse vasemmasta alareunasta Lisää galleriakohde.
 2. Paina Selaa palvelinta, jolloin tiedostojenhallinta aukeaa erilliseen ikkunaan. Tuplaklikkaa hiirellä kuvagalleria-kansiota, jolloin pääset kyseisen kuvakansion sisälle.
 3. Valitse alareunasta Tuo tiedostoja -painike ja etsi koneeltasi galleriaan lisättävä kuva. Tuo kuva tiedostojenhallintaan painamalla Open-painiketta.
 4. Kun kuva on tiedostonhallinnassa, valitse kuva niin että näet kuvan oikeassa yläreunassa ja paina Valitse, jolloin kuvan osoite ja nimi ilmestyy galleriakohteisiin.
 5. Muista tallentaa vedos ja esikatsella muutokset ennen julkaisua. Muista myös julkaista sivu, kun olet saanut kuvagalleriamuutokset tehtyä.
Useamman kuvan lisääminen
 1. Kokonaisen kansion sisällön tuominen onnistuu vasemman alareunan Tuo galleriakohteita -kohdasta, jolloin tiedostojenhallinta aukeaa erilliseen ikkunaan.
 2. Jos haluat lisätä kokonaisen kansion kuvagalleriaan, valitse kuvat sisältävä kansio ja paina Valitse-nappulaa, jolloin julkaisujärjestelmä lisää kuvat galleriaan.
 3. Jos haluat valita useamman kuvan, tuplaklikkaa hiirellä kuvagalleria-kansiota, jolloin pääset kyseisen kuvakansion sisälle. Rastita halutut kuvat ja paina vielä Valitse-nappulaa, jolloin julkaisujärjestelmä lisää kuvat galleriaan.
 4. Muista tallentaa vedos ja esikatsella muutokset ennen julkaisua. Muista myös julkaista sivu, kun olet saanut kuvagalleriamuutokset tehtyä.

Lisää tietoa tiedostonhallinnasta.

Vanhempi kuvagalleria (0.9)

Kotisivuillasi voi olla käytössä myös
vanhempi kuvagalleria, jossa kuvat sijaitsevat yksittäisinä kuvina, ja jonka päivittäminen on nopeaa.
Etsi tiedostonhallinnasta kansio, joka on nimeltään joko Kuvagalleria tai Galleria.
Tämä kansio on suoraan yhteydessä kuvagalleriaan. Kun siis lisäät kansioon kuvia tai poistat niitä, muutokset päivittyvät suoraan kuvagalleriaan.

Jos kuvat eivät ilmesty galleriaan, päivitä selaimesi painamalla joko F5- tai Ctrl+F5-painiketta tai Päivitä/Reload-kuvaketta.

Editorin työkalupainikkeet

Etsi ja Korvaa

Kun painat suurennuslasin kuvaa, voit etsiä samalta sivulta tiettyä sanaa. Tämä nopeuttaa esimerkiksi tekstimuutoksia, jos sisältöä on paljon.

Korvaa-toiminto avaa ikkunan, jossa voit etsiä samalta sivulta tiettyä sanaa tai vaikka numerosarjaa ja korvata sen suoraan toisella sanalla.


Kumoa ja tee uudelleen

Kumoa peruuttaa edellisen tekemäsi asian, esimerkiksi tekstinmuokkauksen, ja Tee uudelleen palauttaa sen.


Leikkaa, Kopioi ja erilaiset liittämistoiminnot

Leikkaa

Maalaa hiirellä haluamasi teksti, paina tämän jälkeen Leikkaa-painiketta. Valittu teksti leikataan pois, se kopioituu ja voit liittää sen haluamaasi paikkaan.

Kopioi

Maalaa hiirellä haluamasi teksti, ja paina tämän jälkeen Kopioi-painiketta. Valittu teksti kopioituu ja voit liittää sen haluamaasi paikkaan.

Liitä

Liitä-toimintoja on kolme erilaista: Liitä, Liitä tekstinä tai Liitä Word-dokumentista.

Julkaisujärjestelmässä suositellaan aina käytettäväksi Liitä tekstinä-painiketta. Valitse ensin haluamasi teksti, vie hiiren osoitin haluttuun paikkaan ja paina tämän jälkeen Liitä tekstinä -painiketta. Näin teksti siirtyy sivulle ilman valmiita muotoiluja.

Valitse kaikki sekä Poista muotoilu

Kun painat Valitse kaikki-nappia, saat valittua koko tekstialueen sisällön.
Poista muotoilu puhdistaa valitusta tekstistä sitä koskevat erilliset muotoilusäännöt. Jos olet esimerkiksi liittänyt suoraan Word-dokumentista, jonka fontti sekä tekstin ulkoasu poikkeavat sivuillasi muuten olevasta tyylistä, saat tällä toiminnolla nopeasti puhdistettua tekstiä koskevat erilliset muotoilusäännöt.


Linkki, Ankkuri, Kuvan lisääminen sekä Flash-animaatio

Lisää linkki/muokkaa linkkiä

Linkki-napilla teet linkin tekstistä tai kuvasta. Valitse ensin linkitettävä teksti tai kuva. Klikkaa
Lisää linkki -painiketta, jolloin Linkki-ikkuna avautuu. Valitse pudotusvalikosta
linkin tyyppi: sisäinen, osoite, ankkuri tässä sivussa tai sähköposti. Ikkuna muuttuu linkkityypin valinnan mukaan. Lisäksi voit tehdä tiedostolinkkejä esimerkiksi pdf-muotoisiin tiedostoihin. Mikäli haluat poistaa linkin, valitse haluamasi linkki, ja paina painiketta Poista linkki.

Lisää ankkuri/muokkaa ankkuria

Ankkurilinkki tarkoittaa linkkiä, joka vie saman sivun sisällä paikasta toiseen. Valitse haluamasi teksti, jonne haluat ohjata, esimerkiksi sivun alaosan väliotsikko. Klikkaa Lippu-painiketta ja kirjoita näyttöön tulevaan kenttään ankkurin nimi ja paina OK. Nyt olet luonut ankkurin  ja voit luoda esim. sivun yläosaan ankkurilinkin.

Valitse sivun yläosasta linkitettävän kohdan teksti, mustaa teksti ja klikkaa Linkki-kuvaketta. Valitse Linkkityyppi-kohdasta Ankkuri tässä sivussa ja valitse ankkuri nimen mukaan ja paina OK. Nyt ankkuri toimiin ankkurilinkistä ankkuriin.

Kuvan lisäämiselle on oma ohje, jonka löydät julkaisujärjestelmän ohjesivulta.

Flash-animaatio -toiminnon avulla voit lisätä sivuillesi Flash-elementin, jonka olet aiemmin lisännyt tiedostonhallintaan.


Lisää murtoviiva, lisää erikoismerkki sekä hymiö-toiminto

Murtoviivalla voi jakaa sivua, ja pyrkiä selkeyttämään sivun ulkoasua. Kun painat Lisää murtoviiva -painiketta valitsemassasi kohdassa, saat lisättyä alla olevan murtoviivan sivullesi:


Lisää erikoismerkki -painikkeesta aukeaa valikko, josta voit helposti valita useita erikoismerkkejä (esimerkiksi ®, ™ tai © -merkit) tekstisisältöösi.

Hymiö-toiminnon takaa löydät symboleja, joilla voit helposti merkata esimerkiksi linkin sisältämän tiedoston muodon (esimerkiksi PDF).


Tekstin muotoilut

Muotoilu, kirjasinlaji sekä koko

Jos haluat muokata tiettyä osaa tekstistä, maalaa hiiren kursorilla haluamasi teksti ja valitse haluamasi muotoilu valikosta.

Muotoilu

Tämän valikon alta löydät eri otsikkovaihtoehdot sekä normaalin tekstin eli leipätekstin. Tyyleistä käytössäsi ovat: Normaali, Otsikko 1, Otsikko 2 ja Otsikko 3.

Jokaisen sivun alussa tulee olla Otsikko 1, joka kertoo mistä sivulla puhutaan. Otsikko 2 on väliotsikko, jolla voit jakaa tekstiä kappaleisiin. Otsikko 3 on käytössä esimerkiksi luetteloissa.

Kirjaisinlaji

Voit tarvittaessa muuttaa kirjaisinlajin tyyppiä. Huomioithan, että tämä ohittaa sivuston muun tyylin javoi tehdä luettavasta tekstistä epäselvää.

Koko

Koko-painike muokkaa tekstin kokoa samoin kuin esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmissa. Koon muuttaminen ohittaa sivuston perusasetukset ja voi tehdä tekstistä epäselvää.


Lihavointi, Kursivointi, Alleviivaus ja Yliviivaus

Voit käyttää näitä muotoiluja valitsemaasi tekstiin.

Lihavoimalla saat korostettua tekstiä tai yksittäisiä sanoja.

Kursiointi eli kursiivi on kaunokirjoitusta jäljittelevä kirjasinlaji.

U Alleviivauksella voit myös korostaa tekstiä. Se sopii hyvin esimerkiksi tärkeimpien sanojen tai ohjeistuksien painottamiseen. Alleviivausta käytetään myös linkkien ilmoittamiseen, joten alleviivauksen käyttöä nettisivuilla kannattaa harkita.

S Yliviivaus: Yliviivausta harvemmin käytetään, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi tietyn palvelun tai tarjouksen päättymisestä ilmoittamiseen.


Ala- sekä yläindeksi

Tietyissä merkeissä käytetään ala- tai yläindeksiä, esimerkiksi m2 ja H2O.

Aktivoi ylä- tai alaindeksi klikkaamalla kuvaketta, kirjoita haluamasi määrä tekstiä ja lopuksi klikkaa samaa kuvaketta uudestaan, jolloin teksti palaa perusasetuksiin.


Tekstiväri sekä taustaväri

Tekstin väriä tai taustaväriä voi tarvittaessa vaihtaa. Muista, että tämä muotoilu ohittaa sivuston perusasetukset ja voi tehdä tekstistä epäselvää ja vaikeasti luettavaa.

Jos kuitenkin haluat muuttaa väriä, valitse haluamasi tekstialue ja valitse valikosta haluamasi väri. Teksti- ja taustaväriä voi käyttää esimerkiksi tarjousten ilmoittamiseen.

Jos haluat muuttaa koko sivuston tekstin väriä, ole yhteydessä Fonectan Palvelutuotantoon, niin teemme tarvittavat muutokset sivuston tyylitiedostoon.


Tekstin asemointi

Voit tarvittaessa asemoida tekstin joko vasempaan tai oikeaan laitaan, keskelle tai tasata tekstin alueen levyiseksi.


Pienennä ja Suurenna sisennystä, Div-elementti ja Lainaus

Suurenna sisennystä -toiminnolla voit suurentaa sisennystä ja siirtää tekstikappaletta tai riviä oikealle, jolloin tekstin edessä vasemmalla oleva tyhjä alue kasvaa.

Pienennä sisennystä taas vähentää sisennystä ja siirtää tekstiä takaisin vasemmalle.

Luo Div-kehikko eli div-elementti tarkoittaa sivuille luotavaa lohkotasoa. Div-elementeillä voidaan merkata sivujen rakenteellisia osia. Emme suosittele div-elementtien käyttämistä tekstikappaleiden ja otsikoiden merkitsemiseen, sillä ne voivat sekoittaa sivun rakennetta. Jos haluat div-elementin sivullesi, ota yhteyttä Fonectan Palvelutuotantoon.

Lainaus-toiminnolla voit merkata tekstin lainaukseksi, valitse vain haluamasi teksti, ja paina Lainaus-painiketta. Voit merkitä lainaukset myös valitsemalla tyyliksi kursiivin.


Numeroitu luettelo sekä luettelomerkit

Näillä toiminnoilla voit tehdä valitsemastasi tekstistä helposti luettelon. Kirjoita ensin haluamasi asiat niin, että teet aina rivinvaihdon Enter-näppäimellä asioiden välissä. Valitse tämän jälkeen koko alue ja paina joko Numerointi- tai Luettelomerkit-nappia.

 1. Esimerkki
 2. Numeroidusta luettelosta
 • Esimerkki
 • Luettelomerkeistä

Taulu eli taulukon luominen

Kun painat Taulu-nappia, avautuu seuraava näkymä.

Rivit ovat taulukon vaakasuorat rivit.

Sarakkeet ovat taulukon pystysuorat sarakkeet.

Leveydeksi kannattaa asettaa prosenttiluku, jotta taulukko skaalautuu samassa suhteessa muun sivun mukana myös mobiilikäyttäjille. Koko sivun alueen levyisen taulukon arvo on 100 %.

Korkeus määrittyy tekstin määrän mukaan, eli korkeutta sinun ei tarvitse erikseen määritellä.

Rajan paksuus määrittää taulukon reunojen paksuuden (0 = ei reunaviivoja).

Kohdistus määrittelee taulukon sijainnin sivulla: oikeaan tai vasempaan reunaan tai keskelle.

Otsikko määrittelee taulukolle otsikon, esimerkiksi ”Hinnasto”, joka näkyy julkaistulla sivullasi.

Voit tarvittaessa tehdä muutoksia jo luotuun taulukkoon. Kun painat hiiren oikeata painiketta taulukon päällä, avautuu valikko, josta voit muokata joko soluja, rivejä tai sarakkeita, lisätä niitä, tai muokata tarvittaessa koko taulukon asetuksia, mutta ole varovainen.


Lomaketoiminnot

Kaikki yllä olevat toiminnot liittyvät lomakkeen luomiseen.

Jos haluat uuden lomakkeen sivuillesi, ole yhteydessä Fonectan Palvelutuotantoon, me teemme tarvitsemasi lomakkeen puolestasi.


Näytä elementit

Kun painat Näytä elementit-painiketta, sivuilla käytössä olevat elementit rajautuvat katkoviivoin julkaisujärjestelmän tekstieditorissa. Kun painat painiketta uudestaan, rajaukset poistetaan. Rajaukset näkyvät ainoastaan julkaisujärjestelmässä.


Koodi

Kun painat Koodi-painiketta, saat näkyviin html-version tekstistä. Voit tarvittaessa tehdä muutoksia suoraan koodiin tai lisätä esimerkiksi sisältöä Youtube-videon muodossa.

Emme suosittele koodin muuttamista ilman xhtml- tai html5-osaamista.

7. Some-kuvakkeiden lisäys

Kuvakkeet löytyvät julkaisujärjestelmästä alueelta nimeltä "SoMe-painikkeet (alapalkki)".

1. Luo uusi listarivi lisättävällä kuvakkeelle painamalla Enteriä haluamassasi kohdassa. Esim. jos haluat kuvakkeen oikeaan reunaan, paina Enteriä Youtube-kuvakkeen rivillä.
2. Klikkaa muokkauseditorin Kuva-painiketta.
3. Klikkaa avautuvasta ikkunasta "Selaa palvelinta"-painiketta ja valitse tiedostonhallinnasta kansio "some" ja tuplaklikkaa haluamaasi some-kuvaketta. Kansiosta löytyy valmiiksi kuvakkeet Facebookiin, Google+:aan, Instagramiin, LinkedIniin, Pinterestiin, Twitteriin, Vimeoon ja Youtubeen.
4. Valitse auki olevasta "Kuvan ominaisuudet"- ikkunasta välilehti "Linkki" ja lisää linkki haluamallesi sivustolle kohtaan "Osoite".
5. Klikkaa ikkunan alaosassa näkyvää "OK"-painiketta, niin kuvake tulee näkyviin julkaisujärjestelmään.
6. Julkaise sivu. Kuvakkeet tulevat julkaistulle sivustolle automaattisesti rinnakkain.

8. Rekisteriseloste

Rekisteriseloste on oletuksena tyhjä. Materiaalin rekisteriselosteeseen saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Kirjaudu kotisivuillesi ja valitse vasemmasta pystyvalikosta Sivuston asetukset. Rekisteriseloste löytyy listalta alimmaisena.

Kirjoita tai kopioi oma tekstisi tekstikenttään ja paina Tallenna muutokset. Voit myös tarvittaessa piilottaa rekisteriselosteen valitsemalla tekstikentän ylälaidasta Piilota rekisteriseloste ja painamalla Tallenna muutokset.

Rekisteriseloste-linkki ilmestyy nyt kotisivuillasi olevien lomakkeiden alle.

Jos sivulla on kieliversioita, jokaiselle kielelle voi lisätä oman rekisteriselosteensa valitsemalla kielen oikealla olevasta lippukuvakkeesta.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka pääsen päivittämään blogiani?

Yleensä blogit toteutetaan Uutiset-toiminnolla. Voit tutustua osion käyttöön täällä.

Kuinka päivitän muuttuneet yhteystietoni kotisivuille?

Päivität yhteystietosi helpoiten Sivuston asetuksissa, katso ohjeet täältä. Tarkista päivityksen jälkeen, että kaikki yhteystiedot ovat muuttuneet. Päivitä myös tarvittaessa sivustojen tekstialueilla olevat yhteystietosi, mikäli ne eivät päivittyneet suoraan asetuksista.

Miksi julkaisujärjestelmässä on osio "Sähköpostit" tai miksi kyseinen osio ei näy minulle?

Kotisivujen yhteydenottolomakkeeseen on tehty toimenpiteet roskapostien suodattamiseksi. Roskapostin suodatus ei kuitenkaan koskaan voi olla täysin aukoton, joten osa roskapostista saattaa edelleen läpäistä suodattimen, mutta myös osa oikeista postista voi joutua suodattimeen. Oikeiden postien suodattaminen roskapostiksi on kuitenkin erittäin pieni. Jotta todelliset oikeat lomakkeiden kautta lähetetyt postit eivät katoaisi, olemme toteuttaneet kotisivujen ylläpitoon vasempaan valikkoon kohdan “Sähköpostit”. Tämän valikon takana voit tarkistaa kaikkia lomakkeiden kautta lähetettyjä viestejä, mutta myös roskapostiksi suodatettuja viestejä. Valikko näyttää punaisen merkin, jos viestejä on suodatettu roskapostiksi viimeisen käynnin jälkeen tässä ylläpidon osiossa. Jos oikea posti on suodatettu roskapostiksi, voit merkitä postin “ei-roskapostiksi” klikkaamalla listan riviltä oikeasta reunasta linkkiä “Merkitse ei-roskapostiksi” -linkkiä, jolloin kyseinen viesti lähetetään uudelleen ja järjestelmä siirtää kyseisen postin sähköpostilistaan. Huomioithan, että tämä “Sähköpostit” – linkki tulee näkyviin kotisivujen päivitystyökaluun vasta siinä vaiheessa, kun kotisivujen lomakkeen kautta on lähetetty yksi tai useampi viesti. Jos lomakkeen kautta ei ole lähetetty yhtään viestiä, ei kyseistä linkkiä näy. Kun sähköposti on lähetetty lomakkeen kautta, saattaa ”Sähköpostit” -linkin muodostumisessa, tai viestin saapumisessa olla noin 5 minuutin viive.

Muistathan siis käydä julkaisujärjestelmässä tarkistamassa osion ”Sähköpostit” säännöllisesti!

Instructions in English

You can download the instructions here.

 • RCMS navigation
 • Adding link
 • Adding image
 • File management

Vakuuta asiakkaasi ja hanki lisää myyntiä laadukkailla kotisivuilla.