Makeisten maailmassa jo 1930-luvulta

Halvan makeishistoria ja perinteet alkavat jo yli 85 vuoden takaa, 1930-luvun Euroopasta. Olemme keskisuuri perheyritys, jossa perheen edustajat ovat vahvasti mukana yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa. Työyhteisöämme luotsaa tänä päivänä eteenpäin kolmas sukupolvi.

Olet ehkä maistanutkin lakritsiamme tai salmiakkiamme?

Yrityksemme on erityisesti tunnettu lakritsi- ja salmiakkimakeisista, joista yli kolmannes menee vientiin. Toimintaa meillä on sekä Pitäjänmäellä, Helsingissä että Pakkalassa, Vantaalla. Molemmista paikoista löytyy tehtaanmyymälämme, joissa toivottavasti myös sinä olet joskus pistäytynyt.

Halvan tarina

Halvan makeishistoria ja perinteet alkavat jo yli 85 vuoden takaa, 1930-luvun Euroopasta. Yrityksen perustajaveljeksillä Jean Karavokyroksella ja Michael Karavokyroksella oli kreikkalaiset juuret. Halvan makeistehdas sai sekä alkunsa että nimensä ensimmäisestä tuotteestaan halvasta vuonna 1931.

Tarina kertoo, että Karavokyroksen veljekset jättivät teini-ikäisenä kotimaansa Kreikan ja sen talouden kurimuksen taakseen ja lähtivät rohkeasti ulkomaille etsimään töitä. He olivat kuulleet muilta sukulaisiltaan että varakkaassa Pietarissa tilanne oli täysin erilainen ja, että sieltä löytyy varmasti töitä. Varmuuden vuoksi isoäiti laittoi suvussa kulkeneen halva-reseptin pojille mukaan, jotta pojilla olisi jotain suuhunpantavaa makeanhimon yllättäessä.

Matka oli pitkä ja uuvuttava, olivathan veljekset alaikäisiä. He olivat kuitenkin päättäneet onnistua ja halusivat paremman elämän kuin mitä Kreikka tuolloin pystyi tarjoamaan. Saavuttuaan Pietariin he löysivätkin nopeasti töitä paikallisesta elintarviketehtaasta. Ilokseen he huomasivat, että kreikkalaista kansallisherkkua halvaa löytyi myös Pietarin kaupoista. Vielä ei siis tarvinnut itse alkaa halvaa keittämään.

Venäjän sisällissodan aikana he joutuivat pakomatkalle. Mietittyään mihin suuntaan heidän pitäisi lähteä, he valitsivat lähimpänä sijaitsevan naapurimaan eli Suomen.

1922 Veljekset saapuivat Suomeen ja päättivät jäädä pääkaupunkiin Helsinkiin etsimään töitä. He tekivät erilaisia hanttihommia ja panivat merkille, että myös Suomessa halva-tuote oli tunnettu ja suosittu. Isoäidin reseptille olisi selvästi käyttöä.

1927 Veljekset päättivät kokeilla yksityisyrittäjyyttä ja aloittivat erään yhtiökumppanin rahoittamana halva-tuotteiden valmistuksen entisessä maitokaupassa Meritullinkadulla Kruunuhaassa. He käyttivät Kreikasta mukanaan tuomaansa reseptiä, jota he jatkojalostivat pikkuhiljaa erilaisiksi halva-tuotteiksi.

1931 Tuotteet menestyivät ja muutamassa vuodessa he pystyivät ostamaan yrityksen omakseen ja näin syntyi Oy Itämainen Halvatehdas Ab:n jatkamaan Halva-tuotteiden valmistusta. Tästä alkoi oman yrityksen tarina. Muutaman vuoden jälkeen yritys aloitti toiminnan laajentamista muihin makeistuotteisiin. Ensin tuli marmeladit, sitten kovat karkit, lakritsi, viinikumimakeiset jne. Yritys on myös valmistanut mehuja, pop cornia, suklaapusuja ym.

Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Halva Oy Ab, Vantaa
Tuotemerkit
Vanhat Autot, Halvan Salmiakki, Suomipussi, Salmiakkiruutu, Lakumatto, Halvan Täytelaku, Väiski, Pommix, Wanhan ajan laku

Osoite

näytä reitti ikoni

Näytä reitti nykyisestä sijainnistasi

Valitse aloitusosoite

Aukioloajat

Ti
10:30-17:30
Ke
10:30-17:30
To
10:30-17:30
Pe
10:30-17:30
La
10:00-15:00
Su
Suljettu
Ma
10:30-17:30
Päivitä ja lisää tietoja yrityksestäsi
Kirjaudu maksuttomaan
Oma Fonecta
-palveluun ja muokkaa yrityksesi tietoja.