Näillä vinkeillä tuet yrittäjiä vaikeina aikoina

Miten voit tukea yrittäjiä koronaviruksen aikana?

Koronaviruksen aiheuttamat varotoimenpiteet ovat vaikuttaneet meidän kaikkien arkeen. Pahimmin poikkeustila osuu kuitenkin yrityksiin ja yrittäjiin, jotka ovat lyhyessä ajassa joutuneet miettimään toimenpiteitä liiketoimintansa kehittämiseksi tai jopa pelastamiseksi.

Pahimman iskun ovat ottaneet erilaiset tapahtumajärjestäjät ja kivijalkamyymälät, kahvilat ja ravintolat. Kun kuluttajat joutuvat pysymään poissa julkisista tiloista, ovat näiden yritysten asiakkaat lyhyessä ajassa lähes kadonneet. On onneksi nähtävissä merkkejä siitä, että yrittäjät itse keksivät uusia tapoja harjoittaa elinkeinoaan, mutta me voimme myös kuluttajina auttaa heitä selviämään pahimman yli. Listasimme 8 vinkkiä, joiden avulla voit tukea taloudellisessa tilanteessa kamppailevia yrityksiä.

1. Osta lahjakortti

Ostamalla lahjakortin tuet yritystä taloudellisesti saman tien ja annat heille varmuuden siitä, että heidän palveluitaan tullaan tarvitsemaan jatkossakin. Suurin osa yrityksistä mahdollistaa lahjakortin ostamisen verkosta, eli sinun ei tarvitse mennä liikkeeseen. Voit käyttää lahjakortin itse tai antaa lahjaksi sitten, kun poikkeustilanne on ohi.

2. Osta verkosta

Monella yrityksellä on jo verkkokauppa tai mahdollisuus tilata tuotteita vaikkapa sähköpostilla, ja yhä useampi yritys on nyt lisännyt verkko-ostamisen mahdollisuuden kotisivuilleen. Jos käytät normaalistikin jonkun yrityksen palveluita, voit hyvin jatkaa heidän asiakkaanaan - mutta verkossa. Jos yritys ei kerro verkko-ostamisen mahdollisuudesta, ole itse aktiivinen ja kysy, voitko tehdä ostoksesi sähköisesti.

3. Tilaa takeawayta

Vaikka jotkut ravintolat ja kahvilat edelleen ovat auki, ei ole suositeltavaa käydä niissä ainakaan isossa porukassa. Kuten kaupat, myös ravintolat ovat lisänneet verkkotilaamisen mahdollisuutta. Tilaamalla ruokaa kotiin tuet paikallista yritystä ja saat samalla vaihtelua ruokavalioosi – ja kevennystä perheen kokkausvuoroihin!

Millaisia asioita tällä hetkellä verkosta etsitään?

4. Pyydä tarjous

Oletko harkinnut kattoremonttia, kylpyhuoneen uusimista tai uutta terassia pihalle? Nyt on hyvä hetki pyytää tarjous ja sopia paikallisen remonttifirman kanssa remontista, kun tilanne taas normalisoituu. Täysi tilauskirja tulee helpottamaan merkittävästi pienten rakennusyritysten arkea tulevaisuudessa, ja tällä tavalla voit tukea heitä jo etukäteen.

5. Siirrä tapaamiset, älä peruuta

Oletko sopinut liiketapaamisen, johon et pääse? Moni kokous voidaan pitää etänä Teamsin, Skypen tai muun vastaavan alustan kautta. Jos etäyhteys kuitenkin on mahdoton, siirrä tapaaminen, älä peruuta sitä. Sama logiikka koskee perutettuja tapahtumia. Sen sijaan, että pyytäisit rahasi takaisin, siirrä lippusi uuteen ajankohtaan. Kannattaa myös miettiä, jättäisitkö lipun kokonaan palauttamatta. Näin tuet paikallista kulttuuri- tai urheilutapahtuman järjestäjää.

6. Kerro mielipiteesi yrityksestä

Nyt jos koskaan on aika kertoa sekä kavereillesi että yrityksille, mitkä ovat omat suosikkiyrityksesi. Osoita tukesi ja kirjoittaa suosituksia. Ja kun käytät palveluja, kerro siitä myös muille. Näin kaverisi näkevät, että kyseinen yritys palvelee ja että olet ollut heihin tyytyväinen.

Emme koskaan aiemmin ole viettäneet näin paljon aikaa verkossa, joten sana myös nopeasti kulkee. Positiivisella postauksella annat tukesi yrityksen maineenhallintaan ja tuot heille ehkä uusia asiakkaita. Nyt on myös oikea hetki muistella aiempia kokemuksiasi. Kerro hiljattain teettämästäsi remontista, tyytyväisyydestä siivousfirmaasi tai muusta palvelusta, jota olet käyttänyt ennen poikkeustilanteen alkamista.

7. Ole aktiivinen somessa, kirjoita arvioita, tykkää postauksista, jaa sisältöä

Sosiaalisen median voima on monta kertaa tullut nähtyä, mutta nyt se erityisesti korostuu. Ihmiset jakavat jo positiivisia viestejä pihoilla ja parvekkeilla laulavista asukkaista, samoin yrityksistä kertominen luo hyvää ympärille. Kerro, mitkä ravintolat ovat auki, jaa vinkkejä hyvistä tarjouksista, kirjoita arvioita yrityksistä, jaa heidän tuottamaansa sisältöä. Yritykset tekevät nyt hartiavoimin töitä selvitäkseen, pienillä teoilla osoitat lojaalisuutesi yritykselle ja tuot heidän palvelunsa muidenkin tietoisuuteen. 

8. Tilaa uutiskirje

Suuri osa yrityksistä julkaisee säännöllistä uutiskirjettä. Tilaamalla kirjeen saat kuulla heidän viimeisimmät uutisensa, uusista tarjouksista ja käytännön asioista kuten vaikkapa kotikuljetusmahdollisuuksista. Samalla saat tietää, miten liike on auki ja jos kivijalkaliike nyt on kiinni, saat kuulla, koska he avaavat ovensa pysyvästi.

Poikkeustilanne ei kestä ikuisesti

Vaikka nyt tilanne jonkin aikaa on haastava, tulee pian aika, jolloin kaikki palaamme jälleen normaaliin. Voimme auttaa yrityksiä nyt näillä toimenpiteillä, jotta saamme jatkossakin heiltä sitä palvelua, johon olemme tottuneet. Älä siis hätäänny vaan pysy rauhallisena ja tue yrityksiä.

Oletko yrittäjä ja kaipaat neuvoja markkinoinnissa? Me autamme.

0