FI-verkkotunnus uudistui 5.9.2016 – mikä muuttui?

Fi-verkkotunnusta koskeva toimintamalli uudistui 5.9.2016.

Uudessa mallissa Viestintävirasto toimii verkkotunnusrekisterin ja fi-juuren nimipalvelun ylläpitäjänä sekä verkkotunnusvälittäjien (ent. palveluntarjoaja) valvojana. Verkkotunnusvälittäjät puolestaan tarjoavat jatkossa verkkotunnusten käyttäjille (ent. verkkotunnuksen haltija) kaikki verkkotunnuksiin liittyvät palvelut.

Uudistuksen myötä kaikilla verkkotunnuksilla eli domaineilla tulee jatkossa olla verkkotunnusvälittäjä. Mitä tämä tarkoittaa ja mikä muu muuttui? Tutustu tiiviiseen tietopakettiimme.

Pikaopas verkkotunnusmuutoksiin

Verkkotunnuksen varaaminen

 • Jatkossa jokaisella verkkotunnuksen käyttäjällä on oltava verkkotunnusvälittäjä, joka hallinnoi verkkotunnuksia käyttäjän puolesta.
 • Kaikkien (myös muiden kuin fi-päätteisten) verkkotunnusten varaaminen onnistuu vain oman verkkotunnusvälittäjän kautta.
 • Vain välittäjä voi merkitä verkkotunnuksia viestintäviraston verkkotunnusrekisteriin ja tehdä niihin muutoksia asiakkaansa eli verkkotunnuksen käyttäjän pyynnöstä. Verkkotunnus merkitään kuitenkin aina sen todellisen käyttäjän nimiin.

Verkkotunnuksen käyttäjää koskevat rajoitukset

 • Kotipaikka- ja ikärajoitukset poistuivat, minkä seurauksena kuka vain voi olla fi-verkkotunnuksen käyttäjä.
 • Myös ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat jatkossa hankkia fi-verkkotunnuksen. 
 • Oikeus omasta nimestä muodostettavaan verkkotunnukseen poistui, joten etu- ja sukunimen yhdistelmästä muodostuvan verkkotunnuksen voi merkitä vapaasti kuka tahansa.
 • Tavaramerkkien ja toiminimien suoja säilyy voimassa, eikä verkkotunnus saa loukata toisen suojattua merkkiä tai nimeä. Viestintävirasto ratkaisee niihin liittyvät oikeudenloukkaukset maksutta.

Verkkotunnuksen uusiminen, siirtäminen sekä muut verkkotunnuspalvelut

Verkkotunnusten käyttäjä saa jatkossa kaikki verkkotunnuspalvelut omalta välittäjältään. Palveluihin kuuluvat verkkotunnuksen hakeminen, uusiminen, siirtäminen, välittäjän vaihtaminen, tietojen päivittäminen ja verkkotunnuksen irtisanominen. Verkkotunnusvälittäjällä on kokonaisvastuu asiakassuhteesta.

Uudet termit haltuun

Käyttäjä eli verkkotunnuksen käyttäjä (ent. verkkotunnuksen haltija)
Esimerkiksi yritys, yhteisö tai yksityishenkilö, joka omistaa ja käyttää verkkotunnusta.
Välittäjä eli verkkotunnuksen välittäjä (ent. palveluntarjoaja)
Hankkii ja hallinnoi verkkotunnuksia asiakkaansa eli verkkotunnuksen käyttäjän puolesta.

 • Verkkotunnusrekisteri
 • Viestintäviraston ylläpitämä rekisteri, johon välittäjä merkitsee vapaana olevan verkkotunnuksen asiakkaansa pyynnöstä.
 • Verkkotunnuksen poistaminen
  • Välittäjä voi asiakkaan pyynnöstä poistaa merkinnän verkkotunnusrekisteristä ennen voimassaolon päättymistä (ent. verkkotunnuksen poistaminen).
  • Viestintävirasto voi poistaa verkkotunnuksen rekisteristä suojatun nimen- tai merkinhaltijan vaatimuksesta (ent. verkkotunnuksen peruuttaminen).
 • Verkkotunnuksen siirtoavain (ent. valtuutusavain)
  Koodi, jonka avulla verkkotunnus siirretään käyttäjältä toiselle. Koodin määrittelee verkkotunnusrekisteriä hallinnoiva viranomainen (Viestintävirasto tai Ahvenanmaan maakuntahallitus).
 • Välittäjän vaihtoavain (ent. valtuutusavain)
  Koodi, jonka avulla verkkotunnuksen hallinnointi siirretään verkkotunnusvälittäjältä toiselle. Koodin luo pääsääntöisesti vanha välittäjä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Säilyykö nykyinen verkkotunnukseni voimassa?
Olemassa olevat verkkotunnukset ovat voimassa normaalisti uudistuksen jälkeen, mutta verkkotunnuksen uusiminen onnistuu jatkossa vain verkkotunnusvälittäjän kautta.

Miten verkkotunnuksen varaaminen tehdään jatkossa?

 1. Tarkista, onko verkkotunnus eli domain vapaa.
 2. Varmista, ettei verkkotunnus loukkaa suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.
 3. Ota yhteyttä omaan verkkotunnusvälittäjääsi, joka rekisteröi verkkotunnuksen puolestasi.

Fonecta toimii verkkotunnusvälittäjänä, joka hankkii ja hallinnoi sekä fi- että muupäätteisiä verkkotunnuksia niiden käyttäjien puolesta. Tällä hetkellä hallinnoimme noin 17 000 .fi-domainia, mikä vastaa noin 4,5 % Suomen .fi-domainkannasta, sekä noin 7300 kansainvälistä domainia. Yhteensä vastaamme siis yli 24 000 verkkotunnuksen ylläpidosta.

Haluan varata verkkotunnuksen Fonectan kautta, mutta en tarvitse muita palveluja. Onko se mahdollista?

On. Mikäli et halua ohjata verkkotunnustasi mihinkään palveluun tai haluat ohjata sen Fonectan ulkopuoliseen palveluun, voit tilata Fonectalta vain verkkotunnuspalvelut. Voit myös siirtää nykyisten domainiesi ylläpidon Fonectalle.

Varaa verkkotunnus Fonectan kautta. Ota yhteyttä ja tee varaus.

Tarvitsen verkkotunnuksen lisäksi myös kotisivut yritykselleni. Mistä voin hankkia ne?

Meiltä! Fonecta on Suomen johtava kotisivutoimittaja. Saat yhdestä kanavasta kaiken tarvitsemasi: verkkotunnuspalvelut, yrityssähköpostit sekä laadukkaat kotisivut avaimet käteen -palveluna. 

Haluan tehdä kotisivuni itse. Miten toimin?

Tarjoamme käyttöösi helppokäyttöisen työkalun, jonka avulla voit luoda kotisivut yrityksellesi. Voit myös varata kauttamme uuden verkkotunnuksen tai siirtää nykyisen verkkotunnuksesi ylläpidon meille. Tarvitsetko yrityksesi nimellä varustetun sähköpostin? Hanki se samalla.

Millaiset ovat toimivat kotisivut, jotka palvelevat sekä yrityksesi asiakkaita että liiketoimintaa? Näistä artikkeleista löydät apua sekä uusien kotisivujen rakentamiseen että olemassa olevien sivustojen parantamiseen:

Millaiset ovat laadukkaat kotisivut?

Miksi kotisivujen sisältöön kannattaa panostaa?

Miksi responsiivisuus on perusedellytys toimiville kotisivuille?

Yritykselläni on jo verkkotunnus ja kotisivut, tarvitsenko muita?

Jos yritykselläsi on jo kotisivut, voit halutessasi laajentaa yrityksesi verkkonäkyvyyttä ja tarjota asiakkaillesi kohdennetumpaa sisältöä luomalla esimerkiksi yrityksesi tarjoamiin palveluihin tai tuotteisiin keskittyviä verkkosivustoja. Voit myös hankkia ja hyödyntää  omistamiasi verkkotunnuksia jo olemassa olevien kotisivujesi  lisädomaineina, joista tehdään uudelleenohjaus kotisivuillesi.

Lue lisää verkkotunnusten uudelleenohjauksesta.

Etsitkö luotettavaa verkkotunnusvälittäjää yrityksellesi?
Hoida verkkotunnusasiasi vaivattomasti Fonectan avulla!

0