Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys, Joensuu
Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys, Joensuu
Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Y-tunnus:
2732095-2

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys hoitaa 1.3.2013 alkaen ympäristöterveydenhuollon tehtävät Ilomantsin, Joensuun, Juuan, Liperin, Kiteen, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Rääkkylän, Tohmajärven ja Valtimon alueilla.

Ihmisen terveyteen vaikuttavat oman perimän ja elämäntapojen lisäksi monet ulkopuoliset tekijät. Tavanomaisen sairauksien hoidon ja terveyden vaalimisen ohella onkin tärkeää pitää huolta siitä, että elinympäristössä olevat tekijät eivät aiheuta haittaa ihmisen terveydelle. Tätä yksilön ja hänen elinympäristönsä terveyden suojelua kutsutaan ympäristöterveydenhuolloksi.

Yleisimpiä ympäristön väestölle aiheuttamia sairauksia ovat mm. vesi- ja ruoka-myrkytysepidemiat sekä sisä- ja ulkoilmanepäpuhtauksien aiheuttamat hengityselin-sairaudet.

Ympäristöterveydenhuollon tehtävät

Ympäristöterveydenhuollon tehtävät on jaettu valtion ja kuntien kesken. Ensisijainen vastuu on kunnilla, jotka huolehtivat ympäristöterveyteen liittyvän lainsäädännön toimeenpanosta omalla alueellaan. Neuvonta- ja ilmoitusasioissa otetaan yhteyttä kunnan viranhaltijoihin.

Ympäristöterveydenhuoltoon liittyviä tehtäviä ovat mm. elintarvikevalvonta, terveydensuojelu, tupakka- ja tuoteturvallisuusvalvonta sekä eläinlääkintähuolto. Kunnan terveydensuojeluviranomainen toimii myös ulkoilulain 20 §:n tarkoittamana kunnan leirintäalueviranomaisena.

Ympäristöterveydenhuollon suunnitelmallinen valvonta on toiminnan-harjoittajille maksullista.

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys, Joensuu