Lähetä viesti
Lähetä viesti

Cantores Minores - poikakuorolaulua jo vuodesta 1952

Vuonna 1952 pastori Tarmo Nuotio perusti kirkkoherra Aapo Santavuoren pyynnöstä poikakuoron Helsingin Suurkirkkoon. Kuoron ensimmäiseksi johtajaksi kiinnitettiin amerikansuomalainen Ruth-Esther Hillilä. Jo äitienpäivänä 1953 kuoro esiintyi julkisesti ja pian laulajien lukumäärä nousi kolmeenkymmeneen.

Nyt 67 vuotta myöhemmin, Cantores Minores poikakuorossa ja musiikkiopistossa laulaa ja opiskelee vuosittain yli 500 4-25-vuotiasta poikaa ja nuorta miestä. Kaikkiaan kuorossa on laulanut yli 3000 poikaa, joista moni on löytänyt itselleen ammatin musiikin parista ja mikä tärkeämpää, saanut elinikäisen harrastuksen sekä laajan kaveriverkoston. Kuorolaisten lisäksi otamme vuosittain eri puolilla pääkaupunkiseutua (Itäkeskus, Jätkäsaari, Meritulli, Pakila, Pihlajamäki, Lintuvaara/Espoo, Tikkurila/Vantaa) toimiviin laulupainotteisiin muskareihimme 4-6 vuotiaita poikia.

Vuoden 2005 alusta kuoron taiteellisena johtajana ja opiston rehtorina on toiminut kapellimestari Hannu Norjanen, joka itsekin lauloi kuorossa vuosina 1974-80.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Cantores Minores, Helsingin tuomiokirkon poikakuoro

Cantores Minores on Suomen vanhin ja menestyksekkäin poikakuoro. Sen ensimmäiset harjoitukset pidettiin joulukuussa 1952. Jo alusta lähtien oli kuoron toiminnann tarkoituksena jatkaa historiallisen kirkollisen poikakuoron perinnettä Suomessa. Kuoroa ovat johtaneet mm. itävaltalainen Peter Lacovich (1954-62) sekä saksalaiset Heinz Hofmann (1962-87), jonka 25 vuotta kestänyt dynaaminen johtajankausi vakiinnutti kuoron koulutus- ja konserttitoiminnan muodot, ja Christian Hauschild (1987-2004), jonka kaudella perustettiin mm. CM-musiikkiopisto. Vuonna 2005 kuoron taiteellisena johtajana ja opiston rehtorina aloitti kapellimestari Hannu Norjanen. Hänen kaudellaan klassista kansainvälistä repertuaaria on laajennettu ja nykymusiikin osuus on lisääntynyt entisestään.

Kuorossa laulaa vuosittain yli 500 iältään 4-25 vuotiasta poikaa ja nuorta miestä. Nuorimmat pojat käyvät kuoron laulupainotteisissa musiikkileikkikouluissa pääkaupunkiseudulla. Kuoron koulutusryhmissä (B-, Koraali- ja Cappellakuoro) on vuosittain n. 140 laulajaa ja esiintyvässä pääkuorossa (A-kuoro) n. 160 laulajaa. Kuoron riveissä on vuosikymmenien aikana laulanut yli 3000 kuorolaista. Cantores Minores esittää vuosittain ainakin kaksi J.S. Bachin suurteosta, joiden lisäksi kuoron ohjelmistossa on runsaasti kotimaista ja kansainvälistä kuoromusiikkia. Kuoro on tehnyt tähän mennessä 65 konserttikiertuetta eri puolille maailmaa. Viimeisimmät matkat tehtiin maaliskuussa 2019 Pietariin sekä kesäkuussa 2019 Pohjois-Eurooppaan (Saksa, Tanska, Ruotsi). Historiansa aikana kuoro on esiintynyt monille valtionpäämiehille (mm. Paavi Benedictus XVI) sekä monissa maailman merkittävimmissä pyhätöissä ja konserttisaleissa, kuten Lontoon Westminster Abbey, Pariisin Notre Dame, Washington National Cathedral (USA), Naritan Shinshoji-temppeli Japanissa ja Moskovan Tsaikovski -sali. Kuoro järjestää Helsingissä kaksi merkittävää musiikkifestivaalia, jotka toteutetaan viiden vuoden välein (Helsingin Bach-viikko (vuodesta 1965) sekä Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali (vuodesta 2002). Cantores Minores on julkaissut historiansa aikana kymmeniä äänitteitä, viimeisimpänä jazzvirtuoosi ja CM-alumni Iiro Rantalan kuorolle säveltämä Jouluoratorio (2013) sekä suomalaista ja kansainvälistä kuoromusiikkia sisältä Credo (2015).

Cantores Minores voitti ensimmäisenä suomalaisena kuorona BBC:n järjestämän 'Let the People Sing' -kilpailun vuonna 1965 ja oli Yleisradion nimeämä Vuoden Nuorisokuoro kaudella 2009-10. Valtion musiikkitoimusiikkitoimikunta myönsi kuorolle vuonna 2014 Musiikin Valtionpalkinnon ja helmikuussa 2015 Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö antoi kuorolle Vuoden Kasvattaja 2014 -palkinnon. Lokakuussa 2017 kuoro oli yksi viidestä ehdokkaasta Vuosisadan Kulttuuriteko -kategoriassa Vuosisadan Kulttuurigaalassa.

Kuoron toimintaa ylläpitää kannatusyhdistys, jonka vuosibudjetti (n. 1 000 000 e) katetaan kuorolaisten maksuilla (n. 20 %), esiintymis- ja konserttitoiminnalla (n. 20 %), apurahoilla ja yritysyhteistyöllä (n. 40 %), Helsingin seurakuntayhtymän tuella (n. 15 %) sekä julkisella rahoituksella (n. 5 %).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kuoron koko toiminnan ja matkojen pysyviä suojelijoita.

Cantores Minores, Helsinki

Osoite

näytä reitti ikoni

Näytä reitti nykyisestä sijainnistasi

Valitse aloitusosoite

Aukioloajat

Su
Suljettu
Ma
10:00-16:00
Ti
10:00-16:00
Ke
10:00-16:00
To
10:00-16:00
Pe
10:00-16:00
La
Suljettu
Sopimuksen mukaan.
Päivitä ja lisää tietoja yrityksestäsi
Kirjaudu maksuttomaan
Oma Fonecta
-palveluun ja muokkaa yrityksesi tietoja.

Kokemuksia yrityksestä Cantores Minores

piilota/avaa sisältö
Yrityksestä ei ole vielä yhtään kirjoitettua kokemusta.