Fonectalaisten vinkit etätyöhön

Fonectalaisten vinkit etätyöhön

Reilu vuosi sitten lähdettiin kotitoimistoille ”muutaman viikon” etätyöskentelyjaksolle.

Fonectalla etätyöskentelyyn siirtyminen sujui varsin jouhevasti ja nopeasti. Etätyöskentely oli ollut meillä käytäntönä jo aiemmin, joten työskentelymalli oli jo tuttua ja käytössä olevat välineet myös tukivat tätä.

Toiset nauttivat etätyön tuomasta rauhasta ja työmatkoissa säästetystä ajasta, toiset taas odottavat kuumeisesti aikaa, jolloin toimistoille voidaan palata turvallisesti. Tulevaisuudessa tullaankin varmasti entistä sujuvammin yhdistämään ja tekemään töitä hybridimalilla, jossa jokainen voi valita omiin työskentelytapoihin parhaiten sopivimmat tavat tehdä töitä.

Nyt vuoden kokemusten jälkeen kysyimme fonectalaisten kokemuksia etätyöstä sekä parhaat vinkit etätyöhön.

Taklaa etätyön huono ergonomia

Etätöissä haasteina voivat monesti olla huono ergonomia, taukojen vähyys ja rutiinien puuttuminen. Erilaisia kokemuksia etätyön ihanuudesta ja kurjuudesta onkin vuoden aikana kerääntynyt hurjasti.

Kyselyn perusteella fonectalaisten suosituin etätyöskentelypiste on sohva. Siitä huolimatta erityistä kiitosta saavat myös Fonectan tarjoamat sähköpöydät. Lisävinkkeinä kehotetaan työpisteessä panostamaan erityisesti työtuoliin sekä valaistukseen. Nämä sinänsä pienet asiat parantavat fonectalaisten kokemusten mukaan paitsi ergonomiaa, myös vireystilaa työpäivän aikana.

Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä on panostettu etätyön sujuvuuteen myös muuten kuin sähköpöytien kautta. Kaikilla fonectalaisilla on käytössä Cuckoo Workout -sovellus, joka tarjoaa taukoliikuntavideoita sekä palauttavia ja rauhoittavia harjoitteita, kuten meditaatiota.

Tämän lisäksi fonectalaiset suosittelevat taukojen kalenterointia sekä esimerkiksi Youtubesta ilmaiseksi löytyviä taukojumppia. Myös palaveri- tai lounaslenkit ovat suosittuja ja oiva tapa katkaista päivää. Palaveri, jossa voi olla kuuntelijan roolissa on kätevää hoitaa samalla kun tekee pienen kävelylenkin.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista fonectalaisista kertoivatkin harrastaneensa enemmän liikuntaa kuin aiemmin.

Luo säännölliset rutiinit 

Moni tekee myös kotitöitä, kuten astianpesukoneen täyttöä ja pyykkien ripustamista, koneella tehtävää työtä tauottamaan. Tiimien yhteiset kahvitauot ovat hyvä tapa saada sosiaalisia kontakteja ja puhua muistakin kuin työasioista palavereissa, kameraa voi pitää päällä vuorovaikutuksen lisäämiseksi. Tällöin suositellaan kuitenkin housujen pitämistä jalassa, jos aikomuksena on nousta ylös.

On tärkeää luoda omia rutiineja. ”Työmatkakävely”, omien töiden kalenterointi ja työajan määrittely auttavat erottamaan työn ja vapaa-ajan toisistaan. Kun suljet koneen, todellakin suljet koneen. Yksi vastaajista kertoi myös siirtäneensä työpisteen makuuhuoneesta olohuoneeseen, jotta työläppärin näkeminen ei toisi työasioita mieleen juuri ennen nukkumaanmenoa.

Lopuksi vielä, selvästi kokemuksen syvällä rintaäänellä kumpuava, etätyön pro tip:

”Tarkista aina mute!”

0