Webmail- sähköposti

0. Kirjautuminen Webmail-sähköpostiin

Webmail kirjautuminen

Kirjaudu sähköpostiisi osoitteessa https://posti.yrityskotisivut.fi

Syötä username-kohtaan sähköpostiosoitteesi ja salasanaksi Fonectan kotisivuston julkaisuviestissä saatu salasana.

Jos sisäänkirjautuminen epäonnistui, niin varmista, että salasana ja käyttäjätunnus on kirjoitettu oikein ja ilman välilyöntejä. Voit myös kopioida salasanan saamastasi julkaisuviestistä.

1. päänäkymä

Kun olet kirjautunut järjestelmään, avautuu Webmail-sähköpostin päänäkymä:
Webmail päänäkymä

Selaimen oikeassa yläreunassa on näkyvissä koko ajan Webmail-sähköpostin eri osiot:

 • Sähköposti-osiossa pääset lukemaan ja lähettämään postia.
 • Osoitekirjassa voit hallinnoida tallentamiasi yhteystietoja.
 • Omat asetukset mahdollistavat mm. lomavastaajan ja automaattisen allekirjoituksen käytön.
 • Muista aina käytön jälkeen kirjautua järjestelmästä ulos Kirjaudu ulos-painikkeen kautta.

Saapuneet-kansiosta näet kaikki saapuneet sähköpostiviestit ja uusien lukumäärän.
Viestit
näkyvät oikeanpuoleisessa osassa ja ne voi järjestää aiheen, lähettäjän, päiväyksen tai koon mukaan.
Voit lukea sähköpostiviestin kaksoisklikkaamalla sitä
.
Rastittamalla sivun alaosasta Näytä esikatselulehti -ruutu, avautuu päänäkymään viestin esikatselumahdollisuus.

Vasemmasta reunasta löytyvät myös muut sähköpostikansiot: kirjoittamasi lähettämättömät viestit tallentuvat  Luonnokset-kansioon, ja lähetetyt viestit löydät Lähetetyt-kansiosta. Poistetut viestit menevät roskakoriin. Webmailin roskapostisuodatin saattaa ohjata uusia saapuvia viestejä
Roskaposti-kansioon ja siksi se kannattaa ajoittain tarkistaa ja roskapostit tyhjentää. Samalla voi varmistaa, ettei suodatuksessa ole siirtynyt vääriä viestejä roskaposteiksi.

Vasemmasta alareunasta näet sähköpostin tilankäytön prosentteina:

Webmail tilankäyttö

Jos palkki on punainen, tällöin kannattaa tyhjentää ylimääräisiä posteja (esimerkiksi tyhjentämällä roskakori ja lähetetyt viestit, joita ei tarvitse). Jos sähköposti on täynnä (100 %), sähköpostien lähettäminen ja vastaanottaminen ei enää onnistu. Palkin vieressä näkyvästä ratas-ikonista avautuu valikko, josta pääset Kansioiden hallintaan, jossa voit mm. luoda uuden kansion postien lajittelua varten.

Näkymän alareunasta löytyvät myös erilaiset viestien valintatoiminnot, joilla voi valita useita viestejä: kaikki viestit, nykyisen sivun viestit, lukemattomat viestit, kääntää valitsemasi aktiiviset viestit passiivisiksi ja päinvastointai, tai ei mitään, joka poistaa kaikki valinnat.

Webmail valitse

2. Toiminnot

Seuraavat toiminnot ovat käytössä sähköpostiviesteissä sekä Saapuneet-kansiossa ja muissa kansionäkymissä.

Webmail toiminnot

Tarkista saapuneet viestit: päivitä eli vastaanota saapuneet viestit
Kirjoita uusi viesti: avaa tyhjän sähköpostiviestipohjan ja voit kirjoittaa uuden viestin

Kirjekuori-kuvakkeilla voi vastata sähköpostiviestiin tai välittää sen eteenpäin toiselle vastaanottajalle:

Vastaa viestiin: lähetä vastaus vain viestin lähettäjälle (kuvakkeessa yksi kirjekuori)
Vastaa kaikille: lähetä vastausviesti kaikille viestin vastaanottajille (kaksi kirjekuorta)
Välitä viesti: välitä viesti uudelle vastaanottajalle (kirjekuori postimerkillä)

Siirrä viesti roskakoriin: siirrä valitsemasi viestit roskakoriin, josta viestit poistuvat.
Merkitse viesti -silmälasipainike: valikosta voit  merkitä viestejä luetuksi, ei-luetuksi tai korostaa viestiä  tähdellä
Lisää toimintoja-rataspainike: valikosta voit tulostaa tai  tallentaa viestin omalle koneelle, muokata uutena viestinä, katsoa  viestin lähdekoodia tai avata uudessa selainikkunassa

Yläosan hakukentän avulla voit etsiä viestejä Webmail-postistasi. Kun painat suurennuslasin kohdalla näkyvää nuolta, avautuu valikko, josta voit valita mistä tiedoista hakusanaa etsitään.

Webmail hakukenttä
Oikean yläosan suotimen avulla voit tarvittaessa suodattaa viestinäkymää. Suodatusvaihtoehtoja ovat: kaikki, lukemattomat, korostetut, vastaamattomat tai poistetut.
Webmail suodin

3. Kirjoita uusi viesti

Webmail uusi viesti

Kirjoita uusi viesti-painikkeen löydät Saapuneet-kansiosta sekä muista kansionäkymistä, joissa on viestejä. Painiketta painamalla pääset kirjoittamaan uutta sähköpostiviestiä ja seuraava ikkuna aukeaa:

Webmail viestin kirjoitus
 1. Lisää ensin viestin vastaanottajan sähköpostiosoite, vastaanottajia voi olla useampiakin. Viestin voi myös lähettää joillekin henkilöille tiedoksi lisäämällä kopio tai piilokopio.
 2. Lisää viestiin otsikko eli aihe.
 3. Kirjoita viestiruutuun viestin teksti.
 4. Voit lähettää viestin harmaasta Lähetä viesti-tekstipainikkeesta tai -postilaatikkokuvakkeesta.

Viestin painikkeet

Alla on esitelty viestipainikkeet tarkemmin ja voit esimerkiksi liittää viestiin liitetiedoston eli asiakirjan tai kuvan.

Takaisin viesteihin -nuolella pääset palaamaan Sähköpostilaatikko-osioon.

Lähetä viesti -postilaatikkopainike lähettää viestin, kuten alareunan tekstipainikekin.

Tarkista oikeinkirjoitus - eli ABC-painike tarkistaa tekstin oikeinkirjoituksen. Oikeinkirjoituskieltä voi vaihtaa alareunan Tarkista oikeinkirjoitus -valikosta.

Liitetiedosto - eli klemmaripainikkeella voi liittää viestiin liitetiedoston. Lisätyt tiedostot näkyvät valikossa vasemmalla ja tiedoston voi poistaa punaisella painikkeella.

Lisää allekirjoitus : voit lisätä viestiin allekirjoituksen

Tallenna tämä luonnos : keskeneräinen viesti tallentuu Luonnokset-kansioon.

Message options : voit lisätä viestiin asetuksia. Viestiin voi asettaa esimerkiksi viestin perillesaapumisilmoituksen, jolloin vastaanottaja voi kuitata viestin luetuksi. Delivery status notification eli välitystiedot lähettää tiedon viestin toimituksesta. Viestiin voidaan asettaa myös erilaisia arvoja, kuten tärkeä tai kiireellinen

Lähetettävän viestin voi lajitella jo tässä vaiheessa helposti Tallenna lähetetty viesti kansioon -valikosta johonkin tiettyyn kansioon. Tämän toiminnon avulla voit esimerkiksi lajitella tärkeiden vastaanottajien viestit omiin kansioihin, joista viestejä on helppo tarkistaa

4. viestiin vastaaminen

Voit vastata saapuneeseen sähköpostiviestiin Saapuneet-kansiossa yleisnäkymässä, viestiä lukiessa tai muissa kansioissa, jotka sisältävät viestejä.

Viestiin vastaaminen
 • Vastaa viestiin -painike lähettää vastauksen vain viestin lähettäjälle (yksi kirjekuori)
 • Vastaa kaikille lähettää vastausviestin kaikille viestin saaneille (kaksi kirjekuorta)
 • Välitä viesti -painikkeella voidaan lähettää viesti uudelle vastaanottajalle (nuoli oikealle)

Painikkeen painamisen jälkeen aukeaa uusi viestinkirjoitusnäkymä kuten uuden viestin kirjoittamisessa ja viestitoiminnot ovat samat.

5. omat asetukset

Webmail omat asetukset

Kun painat oikeassa yläreunassa olevaa Omat asetukset -nappia, avautuu näkymä, jossa pääset liikkumaan eri osissa yläosan välilehtien avulla. Vasemmasta reunasta löydät lisää asetuksia, joiden ominaisuuksia voi muokata.

Asetuksista voit laittaa päälle esimerkiksi viestien uudelleenlähetyksen (Lomavastaaja) tai muuttaa Webmail-sähköpostijärjestelmässä käytettävän kielen.

5.1 Lähettäjätiedot ja allekirjoitus (Identiteetit)

Webmail omat asetukset

Paina Omat asetukset -painiketta ja valitse Identiteetit-välilehti.

Webmail identiteetit

Vasemmalla näet sähköpostiosoitteesi ja voit muokata sen tietoja kuten lisätä viestien lähettäjänä näkyvän nimen (esimerkiksi Etunimi Sukunimi / Yritys). Muista tallentaa muutokset.

Voit myös asettaa sähköpostijärjestelmän lähettämään viesteistäsi automaattisesti piilokopion toiseen osoitteeseen syöttämällä vastaanottajan sähköpostiosoitteen Piilokopio-kenttään.

Saat lisättyä sähköpostiviesteihin allekirjoituksen valitsemallesi identiteetille Allekirjoitus-välilehden Muokkaa-kentässä. Syötä aukeavaan teksti-ikkunaan allekirjoitustekstisi esim. yhteystiedot ja tallenna allekirjoitus.

Saat jatkossa lisättyä allekirjoituksen viesteihin painamalla Lisää allekirjoitus -painiketta, mutta automaattisen allekirjoituksen pitäisi olla oletuksena päällä Webmail-viesteissäsi, jos allekirjoitus on lisätty tätä kautta.

Jos haluat, että vastaanottajalle näkyy jokin toinen sähköpostiosoitteesi, voit lisätä uuden identiteetin vasemman alareunan +-merkistä. Odota sen jälkeen hetki, ja kun Omat asetukset -kohdan kentät ovat täysin tyhjentyneet, voit syöttää toisen sähköpostin E-Mail-kenttään ja täyttää muut tiedot. Muista tallentaa muutokset. Voit tarvittaessa poistaa lisäämäsi identiteetin valitsemalla sen ja painamalla Poista-painiketta alareunasta.

5.2 Lomavastaaja

Lomavastaajalla voidaan ottaa käyttöön sähköpostiviestien automaattivastaus esim. loman ajaksi, tai edelleenlähettää saapuneet sähköpostiviestit toiseen sähköpostiosoitteeseen.

Webmail omat asetukset

Paina Omat asetukset -painiketta voit siirtyä Lomavastaaja-välilehdelle.

Webmail lomavastaaja

LOMAVASTAAJAN KÄYTTÖÖNOTTO

Rastita kohta Lomavastaaja käytössä ja kirjoita automaattivastaukseen haluamasi otsikko sekä viesti niille varattuihin kenttiin. Muista lopuksi tallentaa muutos.

Lomavastaajan saa pois päältä poistamalla käytössä-rastin ja tallentamalla muutoksen.

VIESTIEN EDELLEENLÄHETYKSEN KÄYTTÖÖNOTTO

Tarvittaessa voit asettaa sähköpostiviestien edelleenlähetyksen päälle Lomavastaaja-välilehdeltä. Mikäli haluat että saapuneen viestin kopio säilytetään myös sinun Webmail-postissasi, valitse kohta Säilytä kopio postista. Muista tässä tapauksessa kirjautua välillä Webmail-postiisi ja tarvittaessa poistaa viestejä, jotta sähköpostisi ei tukkeudu.

Kun olet kirjoittanut Edelleenlähetä sähköposti -kenttään viestien vastaanottajan sähköpostiosoitteen ja painanut alareunan Tallenna-painiketta, viestien automaattinen uudelleenlähetys on päällä. Tarvittaessa voit kirjoittaa useitakin sähköpostiosoitteita, kunhan käytät erottimena pilkkua.

Edelleenlähetyksen saa pois päältä poistamalla Säilytä kopio -rastin sekä edelleenlähetyksen sähköpostiosoitteen ja tallentamalla muutoksen.

5.3 Salasanan vaihtaminen

Webmail omat asetukset

Siirry Omat asetukset-kohtaan sivuston yläreunasta ja valitse Salasana-välilehti.

Syötä ensin nykyinen salasanasi, tämän jälkeen uusi salasana kahdesti ja paina Tallenna-painiketta. Salasana on vaihtunut ja se on käytössä heti.

5.4 Kielen vaihtaminen

Webmail omat asetukset

Painamalla Omat asetukset -painiketta pääset automaattisesti Asetukset-välilehdelle.

Valitse vasemmasta reunasta Käyttöliittymä-kohta, siitä aukeavasta osiosta voit valita Webmail-sähköpostijärjestelmässä käytettävän kielen. Muista lopuksi tallentaa muutos.

6. erillinen sähköpostiohjelma

Jos haluat käyttää erillistä sähköpostiohjelmaa tietokoneellasi (esim. Outlook, Thunderbird tai Lotus Notes), lisää kyseisen ohjelman palvelinasetuksiin seuraavat tiedot:

 • Saapuvan postin palvelin: posti.yrityskotisivut.fi
 • Käyttäjätunnus: sähköpostiosoitteesi
 • Salasana: Sivuston julkaisuviestissä ilmoitettu sähköpostin salasanasi
 • Lähtevän postin palvelin: Saat tiedot lähtevän postin palvelimesta internet-operaattoriltasi, sillä lähtevän postin palvelin on riippuvainen internetpalveluntarjoajastasi.

Usein kysytyt kysymykset

En pääse kirjautumaan sähköpostiini webmailissa vaikka syötän tunnukset oikein. Mikä vikana?

Fonectalla on käytössä useampia webmaileja, tarkista että olet kirjautunut oikeaan osoitteeseen:

Jos tunnuksesi eivät käy mihinkään ylläolevista järjestelmistä, tarkista että sinulla on varmasti Fonectalta sähköpostitilaus ja ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun salasanan palauttamiseksi.